onsdag, oktober 18, 2006

Operation Poseidon - på gymmet


Idag körde jag ett lättare pass på gymmet. Planen säger ju ett gympass i veckan, men inget om passet ska vara hårt eller lätt. Lite roddmaskin, ett antal olika styrkeövningar inklusive situps och ryggböjningar. Allt avslutades med 2 km på rullband.

Man börjar inte gärna spela golf. För komplicerat med licenser, kurser, medlemskap, smörja banas pro. Köpa dyra klubbor.

Jag tror att vissa känner på samma sätt inför att gå in på ett gym. Komplicerade maskiner, personliga tränare, flotta människor med svällande biceps som tittar snett på din kulmage. Men så är det inte riktigt.

Man behöver inte vara på något speciellt vis för att börja gå på gym. Rena träningskläder räcker långt. Man kan titta på hur dom andra gör och fråga om hjälp om det behövs. Dom flesta hjälper mycket gärna till. Man behöver heller inte följa något speciellt program, det ger sig med tiden. Pröva runt lite på det som verkar kul. Det finns bara en sak som jag vill tipsa om:

Börja med löjligt låga vikter!

På så sätt har du större chans att utföra rörelserna på ett korrekt sätt. Och framför allt undviker du skador. Sakta men säker kan du öka motståndet och efter 4-5 gånger kan du köra dig ordentligt trött. (Ingen bryr sig om vad du kör med för vikter!)

Jag tror att man förbränner mer fett genom att sticka ut och springa. Så varför ska man då köra styrketräning?

1. Man bränner mer fett än av att göra ingenting
2. Större muskelmassa ökar förbränningen även vid vila
3. Man skapar en mer balanserad och harmonisk kropp
4. Man kan ge ökad stabilitet till t.ex. bålen som man inte får av att bara springa
5. Kul att variera träningen

Har man inte tillgång till ett gym på jobbet eller råd att bli medlem på ett gym får man … improvisera! Träning med bara kroppen som motstånd (armhävningar, situps etc), kanske hitta ett löpspår med styrkestationer, köpa ett par hantlar eller gummiband. Och så vidare.