tisdag, oktober 03, 2006

Operation Poseidon - varför?

I samband med att man sätter mål är det bra att fundera på varför man vill uppnå dessa.

Människan är en komplex varelse och går inte att beskrivas i termer av svart och vitt. Men generellt kan man säga att vi styrs av inre och yttre drivkrafter.

1a. Aktiva yttre drivkrafter
Din chef ger dig en order. Din bättre hälft ber dig gå ut med soporna. Reklambudskapet får dig att köpa tröjan.

1b. Passiva yttre drivkrafter
Du vill visa en snygg kropp för dina vänner. Du vill imponera med en fantastisk tid på Stockholm Marathon.

2. Inre drivkrafter
Du studerar konst bara för att du njuter av det. Du gläds när din tid på 5km har blivit bättre. Du målar baksidan på torpet som ingen någonsin kommer att se.

Jag lägger inga värderingar i vilka drivkrafter som är de "rätta". Men eftersom viktminskning är ett central tema i Operation Poseidon vill jag poängtera att om man bantar bara motiverad av yttre drivkrafter så bör man ta sig en ordentlig funderare.

Vilka motiv har då jag för att genomföra Operation Poseidon?

Eftersom min kropp inte blir snygg efter ens den hårdaste bantning och de tider jag har som mål för Göteborgsvarvet inte kan imponera ens på den lataste av soffliggare, hävdar jag att mina motiv nästan helt är interna. Största motivationen är min hälsa. Jag har ett stillasittande och ibland stressigt jobb. Långa resor, sena kvällar. Jag vill helt enkelt må bättre och finnas till för min familj några år till. Halsbrännan ökar med vikten. Sedan finner jag en tillfredsställelse i att mäta och se förbättringar. En minut bättre tid på milen är ett lyft för mig även om det inte kommuniceras med andra.

Uppgift: fundera lite på de mål du vill sätta och varför du valt just dom.